TEH CINA...teh Cina kaya dengan bahan antioksidan untuk kuatkan sistem imun.
BANYAK KHASIAT...limau kaya dengan vitamin A dan C tetapi pesakit diabetes harus berjaga-jaga kerana kemanisannya.
HARI ini bermula Tahun Naga yang dianggap sebagai tahun yang sangat istimewa dalam kalendar Cina kerana haiwan mistik ini bukan saja menjadi lambang kebesaran dan kemegahan maharaja zaman dulu, malah ia dikatakan akan membawa tuah.
Pemilihan sajian untuk sambutan hari besar bagi kaum Cina ini dilakukan dengan teliti dan biasanya mereka akan menghidangkan makanan yang mempunyai perkataan dengan makna bernasib baik, tuah, makmur, kekayaan, kegembiraan dan kesejahteraan serta panjang umur.
Menurut Pakar Perunding Diet, Indra Balaratnam, antara makanan yang ada makna perkataan di atas termasuk udang, ikan, yee sang, salad, limau mandarin, nanas, buah-buahan kering, biji-bijian, sosej Cina, daging panggang manis, tat nanas, kuih kapit dan kuih bangkit.
Pada sambutan Tahun Baru Cina kali ini, buah naga mendapat permintaan yang tinggi kerana ia bertepatan dengan simbol Tahun Naga.
Pada sambutan Tahun Baru Cina kali ini, buah naga mendapat permintaan yang tinggi kerana ia bertepatan dengan simbol Tahun Naga.
Namun soal kepercayaan dan tuah tahun tidak sepatutnya mempengaruhi corak pengambilan makanan, khususnya bagi mereka yang ada masalah kesihatan. Pun begitu, kata Indra, pada hari istimewa ini, tidak mengapa jika terlebih makan sedikit kerana ia hanya disambut setahun sekali.
“Seperti perayaan lain, makanan yang dihidangkan pada Tahun Baru Cina juga tidak terlepas daripada mengandungi banyak lemak, gula dan garam. Seperti yang saya katakan, oleh kerana makanan ini hanya dinikmati setahun sekali, maka tidak mengapa jika makan lebih sedikit.
“Bagaimanapun, ada satu perkara yang perlu diingat iaitu cara memasak sangat penting untuk mengurangkan lemak dan kalori dalam semua sajian tahun baru ini. Kalau anda makan di luar, pesan makanan yang dikukus, bukannya bergoreng.
“Beringat juga apabila mengambil makanan sampingan seperti kerepek, biskut dan kek. Bukan tidak boleh ambil langsung tetapi bersederhana kerana makanan ‘kecil’ seperti ini memberi sumbangan besar dalam pertambahan kalori.
“Kini banyak keluarga yang makan di restoran pada makan malam tahun baru kerana ia lebih mudah. Malangnya, set yang mempunyai lapan hingga 10 bahagian hidangan mengandungi kalori yang sangat tinggi dan ia juga merangsang kepada masalah terlebih makan.
“Jadi, jika anda dan keluarga merancang untuk makan di luar, jangan memesan terlalu banyak makanan. Pilih sajian ringkas kerana apa yang lebih penting ialah bergembira dapat makan bersama-sama,” katanya.
Benarkah pendapat yang mengatakan minum teh Cina dapat membersihkan lemak yang dimakan? Tidak. Pendapat ini tidak benar, kata Indra.
Teh Cina tidak boleh membasuh lemak yang masuk ke dalam perut, tetapi ia kaya dengan bahan antioksidan yang dapat membantu menguatkan sistem imun. Malah ia pilihan lebih baik berbanding minuman berkarbonat yang banyak dihidangkan dalam mana-mana perayaan.
Apa yang menarik, pada musim perayaan ini, kaum Cina terutama keluarga yang mementingkan pengambilan sayur-sayuran akan tetap menghidangkan sajian berasaskan sayur untuk memastikan makanan dihidang seimbang.
Penulis juga adalah orang yang menantikan kedatangan Tahun Baru Cina kerana inilah masanya untuk menikmati limau mandarin sepuas hati. Soalnya, limau yang hanya ada setahun sekali ini dimakan banyak? Ya, kata Indra. Ini kerana limau mandarin mempunyai ciri yang menarik iaitu:
Panduan pemakanan sihat Tahun Baru Cina
Resipi
Udang kukus berlimau (lima orang)
1.2 kilogram udang besar
3 helai daun limau purut dihiris halus
2 sudu teh perahan limau nipis (boleh tambah ikut kesesuaian rasa)
5 sudu makan sos cili Thai
Garam secukup rasa (jika cukup masin tidak perlu tambah)
1 sudu makan minyak masak
Daun parsli untuk hiasan
Bahan A (ditumbuk)
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
3 batang serai
3 atau 4 biji cili padi
Cara membuatnya:
1. Panaskan pengukus. Gunting kaki udang. Biarkan kulit udang atau membuang kulitnya. Susun udang dalam pinggan dan tekap dengan tisu dapur untuk mengering�kan airnya. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bahan yang ditumbuk. Kacau hingga naik bau.
3. Masukkan daun limau purut, perahan limau nipis, sos cili, cili padi dan kacau lagi hingga mendidih. Padam�kan api dan tuangkan sos ini ke atas udang tadi.
4. Kukus udang lapan hingga 10 minit atau udang menjadi merah. Hiaskan dengan daun parsli dan hidangkan.
Analisis nutrien setiap sajian:
Kalori: 245
Jumlah lemak: 6 gram
Lemak tepu: 0.8 gram
Kolesterol: 274 miligram
Karbohidrat: 0.4 gram
Protein: 37 gram
No comments:
Post a Comment