Penyakit darah tinggi yang tidak dikawal boleh menyebabkan meningkatkan risiko untuk mendapat penyakit jantung, strok dan penyakit buah pinggang
Penyakit darah tinggi boleh dikawal melalui :
· Pengambilan ubat-ubatan mengikut arahan doktor
· Pemilihan dan pengambilan makanan yang bersesuaian
PENJAGAAN MAKANAN
1. Kurangkan pengambilan garam
Pengambilan garam ( sodium klorida) dan sodium perlu dihadkan untuk mengawal penyakit darah tinggi.
· Pengambilan sodium dihadkan kepada 2400mg sodium sehari bersamaan 1 sudu teh garam sehari.Penggunaan garam dan makanan yang tinggi garam dalam masakan dan semasa makan perlu dikurangkan
· Gunakan perencah asli dalam masakan seperti rempah-ratus,herba,serai,jus limau,cili dan lain-lain untuk menggantikan perasa makanan seperti MSG
· Makan makanan segar. Elakkan makanan yang telah diproses , diawet atau ditinkan
· Pastikan label makanan dibaca bagi mengetahui kandungan garam dalam makanan tersebut dan pilih makanan mengandungi rendah garam( low sodium)atau tanpa garam ( unsalted)
· Makanan yang tinggi kandungan sodium juga perlu dihadkan. Contoh makanan tinggi sodium.
MAKANAN TINGGI SODIUM
| |||
Perisa Makanan
|
Makanan dikeringkan
|
Makanan proses dan makanan tin
|
Lain-lain
|
Garam
Kicap
Sambal belacan, cencaluk, tempoyak
Semua jeni sos ( sos tiram,cili, tomato,ikan,BBQ)
MSG
Kiub/Stok masakan
Tauchu
Perencah segera
Krim salad
mayonis
|
Ikan kering/ udang kering/sotong kering
Ikan bilis
Jeruk masin
Telur Masin
Sayuran jeruk/masin
Daging salai
|
Sayuran dalam tin- kacang panggang, peas,jagung
Daging/sotong/ayam dalam tin
Sardin,tuna dalam tin
Sup dalam tin/sup segera
Sausage,nugget,burger
Bebola ikan,kek ikan
|
Keropok ikan/udang
Pelbagai makanan kudapan/ringan
Mee egera/mee suah
Papadum
Maruku
Keju
Makanan segera
Pati daging
Kacang bergaram
|
2. Kurangkan Makanan yang mengandungi lemak tepu dan kolesterol tinggi
· Elakkan makanan yang tinggi koleterol, contoh organ dalaman,(otak,hati,hempedal,usus,buah pinggang,jantung),kuning telur( 1-2minggu), telur ikan
· Hadkan pengambilan makanan laut( uang, ketam,sotong, kerang dan siput)
· Pilihlah susu dan hasil tenusu yang rendah lemak atau tanpa lemak ( 2-3 hidangan sehari)
· Elakkan makanan tinggi lemak tepu, contoh minyak kelapa, santan, mentega, minyak sapi, lemak daging dan kulit ayam
· Lebihkan cara masakan rendah lemak seperti kukus,bakar, panggang,rebus,sup dan lain-lain serta kurangkan penggunaan minyak semasa memasak
3. Tingkatkan pengambilan makanan tinggi serat
· Seperti bijirin penuh ( roti berserat), oat, buah-buahan , sayur-sayuran dan kekacang. Sumber kaliuman magnesium yang boleh mengawal tekanan darah
4.Penurunan Berat Badan
· Turunkan berat badan anda ke tahap berat badan yang ideal.
· Penuruna berat Abadan yang sihat adalah diantara 0.5-1.0kg setiap hari
· Elakkan pengambilan makanan yang tinggi lemak seperti makanan bergoreng , makanan bersantan dan makanan segera
· Kurangkan mengambil gula ringkas seperti gula putih, susu pekat manis,kuih-muih dan biskut manis, sirap dan minuman ringan yang lain
· Kawal pengambilan karbohidrat kompleks seperti nasi,roti,mee,bihun,capati,tosei,makanan berasaskan tepung
· Lakukan senaman tetap minimum 3-5v kali seminggu iaitu 30-45 minit setiap sesi.
No comments:
Post a Comment